Frågor & Svar

Vilka tider är bäst för fotografering?

Den ljusa årstiden

Tidig morgon eller senare em/kväll är allra bäst för fotografering på den ljusa årstiden eftersom ljuset är som finast då! Bästa tänkbara är under den s.k. Golden hour, då solen ger ifrån sig ett guldigt sken. Skulle ni vilja boka en tid mitt på dagen så tar vi skydd i skuggan eller där man kan använda träd och växtlighet för att sila solen igenom, detta för att direkt solljus mitt på dagen är mindre smickrande och enligt mig, förstör bilden.

Den mörka årstiden

Här skiftar upp och nedgång en hel del men vanligtvis är ljuset bra mellan 09:00-14:00

Vad gäller om barn blir ledsen/arg under fotograferingen så att vi ej kan genomföra den?

Barn är ju bara barn och självklart har jag full förståelse för om barnet inte alltid har bra dagar. Om vi ej kan genomföra fotograferingen och jag anser att jag ej fått dom bilder jag vill ha så bokar vi om till en annan dag utan extra kostnad så försöker vi igen..

Klädtips inför fotografering

Ni ska ha dom kläder ni trivs bäst i men självklart har jag några rekommendationer för att bilderna ska bli så bra som möjligt! Jordnära färger, dvs. vitt, brunt och beige är alltid snyggt. Även mjuka färger är fint på bild! Grått och svart funkar självklart också men undvik mörka kläder på överkroppen under vintertid.

Är ni fler än en som ska fotograferas så rekommenderar jag att ni klär er enhetligt för bäst harmoni i bilderna.

Vid gravidfotograferingar rekommenderar jag det som nämnts ovan, men ta gärna med en klänning då det lyfter bilderna lite extra. För övrigt är en jacka/väst/bolero i pälsliknande material intressant detalj.

Kläder att undvika

Kläder med starka färger (gäller även strumpor, tygbälten). Även kläder med smala ränder samt stora tryck bör undvikas.

Kan jag få bilderna på ett USB-minne istället för att ladda ner?

Ja, vid beställning av minst 20 st bilder så ingår det att få bilderna på ett USB-minne. Annars mot en avgift på 149 kr.

Jag vill ha mina bilder i svartvit, går det?

Jag föredrar naturliga färger i mina bilder och erbjuder därför inga paket som innehåller just svartvita bilder men jag vill ändå kunna erbjuda detta om efterfrågan finns, då mot en extra avgift på 100kr/bild.

Lämnar du ifrån dig oredigerade bilder?

Kort sagt, nej. Efterarbetet är en del av jobbet och det är även här som jag sätter min stil på plats. Att lämna ifrån mig oredigerade bilder är för mig som att en konstnär lämnar ifrån sig en ofärdig tavla.

Bröllopsfotografering: Vi vill träffa dig personligen innan vi bokar, går det?

Självklart, ska ni få möjlighet att träffa mig innan ni bestämmer er för att boka er bröllopsfotograf. Det är viktigt för mig att ni känner er säkra med ert val av fotograf. Har ni vägarna förbi Västerås så träffar jag er gärna över en fika.

Vad händer om du blir sjuk?

Det har hittills aldrig hänt att jag på grund av sjukdom har fått ställa in en bröllopsfotografering, eller någon form av fotografering för den delen. Jag ska vara ordentligt sjuk för att jag inte ska kunna fotografera, och då gör jag allt i min makt för att hitta en likvärdig ersättare.

Bröllopsfotografering: Vad gör vi om det regnar under fotograferingstillfället?

Alla vill ha fint väder på sin bröllopsdag. Det ska vara varmt och strålande solsken. Men för bildernas skull är det faktiskt mulet väder eller att regnet hänger i luften som är det bästa ljuset att fotografera i. Alltså tvärtemot vad folk tror. Direkt solljus är inte särskilt smickrande då det blir fula skuggor i ansiktet och ni får kisa obekvämt in i en skinande sol. Om det regnar mycket får vi söka skydd under tak. Oftast finns det någon byggnad i närheten där jag kan fotografera er, t ex i festlokalen, i kyrkan eller liknande. Jag har alltid en plan B 🙂

Bröllopsfotografering: Fota porträtten före eller efter vigseln. Vilket är bäst?

Det beror på hur er dag kommer att se ut och vad ni tycker känns bäst. Här finns det inget rätt eller fel. En fördel med att fotografera innan vigseln är att det är mindre tid mellan förberedelserna med smink och håruppsättning och fotograferingen vilket gör att man ser aningen fräschare ut. Nackdelen kan vara att tiden mellan förberedelser och vigsel inte finns och då måste man helt enkelt ta porträtten efter vigseln. Kanske ni också inte vill se er blivande make/maka innan vigseln och då är det kanske bättre att ta bröllopsporträtten efter vigseln.